8 nemme frø til køkkenhaven

8 nemme frø til køkkenhaven

Der er et kæmpe udvalg af plantefrø, og det kan være svært at vælge imellem. En store køkkenhave kræver planlægning samt stor dedikation og det er ikke altid at hverdagens hamsterhjul tillader det.

Jeg foreslår 8 frø, der nemt spirer, og som ikke kræver noget særligt  i forhold til vækstvilkår og som ikke er kendt for de store skadevoldere.

1. Radiser – Raphanus sativus – toårig plante

Radiser er simpelthen så nemt. De spirer ved en temperatur på minimum 18 grader. Om sommeren kan du forvente et udbytte 3 uger efter såning.

Radiser egner sig bedst til at blive sået direkte på grostedet.

2. Rødbeder – Beta vulgaris – toårig plante

Du kan så rødbeder når jordtemperaturen er omkring 6 grader typisk omkring maj. Der går mellem 3 til 4 måneder fra du har sået til du kan høste.Rødbeder egner sig bedst til at blive sået direkte på grostedet.

3. Squash – Cucurbita pepo – etårig plante

Squash er en pladskrævende plante, men den giver et stort udbytte. Du kan forspire squash ved en minimumstemperatur på 12 grader. Du kan først sætte planten på friland i slutningen af maj. Du kan løbende høste frugterne. Squash er bedst at forspire – men det er muligt at så direkte på grostedet.

4. Ærter – Pisum sativum – etårig

Ærter spirer ved 5 grader. Det kan være en ide, at så et hold i april/maj og igen i juni/juli for at nyde ærterne i længere tid. Der går mellem 6-8 uger fra du har sået til du kan høste. Ærter kan med fordel forspires i drivhus tidligt på året, og ellers vil jeg anbefale at så direkte på grostedet.

Husk at lægge ærterne i blød 12 timer inden såning.

5. Purløg – Allium schoenoprasum – flerårig plante

Du kan så mellem april og juni, men frøene spirer først ved 16 grader. Der går 6 uger før du kan klippe af purløget og sommeren efter er planterne så kraftige, at du kan klippe alt det purløg du har brug for. Blomsterne er også spiselige og i øvrigt høj på nektar og god for bierne.

Purløg skal sås direkte på grostedet. Vær opmærksom på, at det er en flerårig løgplante der spreder sig. Den er ikke sart i forhold til overvintring.

6. Rosmarin – Rosmarinus officinalis – flerårig plante

Du kan forspire fra marts/april eller så på friland fra april til juni. Frøene spirer ved 16 grader. Du skal forvente der går over 2 måneder før du kan høste af den lækre krydderurt.Rosmarin kan både forspires og sås direkte på grosted. Den er lidt sart i forhold til overvintring.

7. Persille – Petroselinum crispum – toårig plante

Nogle syntes persille er krævende, men min erfaring er, at den passer sig selv. Du skal have tålmodighed før den spirer, og klippe nænsomt de første par gange. Persille spirer ved 5 grader, så engang i april og forvent et udbytte i juni.Persille skal sås direkte på grostedet.

8. Spinat – Spinaca oleracea – etårig plante

Spinat er en plante du kan spire på tidspunkter med lav temperatur, og hvor mange andre planter ikke vil spire. Du kan så ved 5 grader, og både i foråret eller efteråret, og høste indtil frosten kommer. Du kan høste 8 uger efter såning.Spinat skal sås direkte på grostedet.