Videre til indhold

MADGARTNEREN

SPIS SÆSONENS RÅVARER

  • DYRK
  • SPIS
  • OM MIG

DYRK

Hvornår skal jeg forspire?

Hvornår skal jeg forspire?

Hvorfor forspire?

Hvorfor forspire?

Dyrk ingefær

Dyrk ingefær

Tanker om genbrugsstationens kompost

Tanker om genbrugsstationens kompost

Den nemme have aka hvidinshaven

Den nemme have aka hvidinshaven

Planternes livslængde

Planternes livslængde

Genbrug kaffegrums

Genbrug kaffegrums

Sådan tager du tomatfrø

Sådan tager du tomatfrø

Sank frø, men vær opmærksom på..

Sank frø, men vær opmærksom på..

8 nemme frø til køkkenhaven

8 nemme frø til køkkenhaven

Årets tomater Jeg sætter tomatfrøene til forsp Årets tomater  Jeg sætter tomatfrøene til forspring her i midt marts. De bliver sået i spirebakker fra Nelsons Garden, hvor der er plastik låg over og opdelte celler. Her står de i en lun vindueskarm i et rum med høj varme (+ 20 grader) indtil de spirer og bliver 2-3 cm. Herefter prøver jeg hele tiden at regulere varmen og lyset, så de ikke bliver lange og ranglet.  Jeg udfordrer skæbnen ved at så 3 frø i hver celle, og dermed ved jeg at jeg tidligere skal prikle dem om. Men plads er bare en faktor, når vi bor i lejligheden nu og først tager i kolonihaven i løbet af april.  Der er jo rimelig mange sorter at vælge imellem, så i år holder jeg mig til de frø jeg allerede har på lager, hvor der både er bøf- og cherrytomater. Jeg er virkelig glade for bøftomater, da jeg jo laver mange tomatsaucer til vinterforråd.  Mine frø er blandt andet fra @katrines.have @camillaplum @fantastiskefroe.dk @tagtomat  Størstedelen af tomatplanterne skal i drivhus, især bøftomaterne har jeg erfaret er glade for det beskyttede miljø, men jeg kommer også til at have en del tomatplanter på friland både i krukker og højbede.  Bøf:
Sgt. Peppers
Russion Orange Oxheart
La cadero
Cherkee lime stripes
Chocolate stripes  Cherry:
Blue angle  Blomme:
Brads atomic grape  Dwarf:
Penny lane
Firebird sweet
The Thong  Multiflora:
Märchenfee  Helt ægte så begrænser jeg mig i år… Altså det “tror” jeg, at jeg gør indtil andet er bevist. If you know, you know!  Hvilke tomatsorter er bare et must for dig?  #tomater #forspiring #madfrahaven #drivhusglæde #haveglæde #haveideer #madglæde #tomatsauce #tomatmad #nemmad #hverdagsmad #drivhus
Årets første kartoffelmad.. altså om små 80 da Årets første kartoffelmad.. altså om små 80 dage 😅  Findes der noget bedre end nye kartofler? Nej vel..? Jeg har en kæmpe svaghed for en god kartoffelmad med nye kartofler. Så naturligvis skal jeg også dyrke en masse igen i år.  Sidste år dyrkede jeg Ballarina, Tinca og Sava.
.. og vi var selvforsynende med kartofler fra start juni til slut september. Og hvilken glæde det var.  I år bliver sorterne:
- Solist
- Ballerina
- Sava  Jeg har før dyrket farvet kartofler (bl.a. blå congo og heiderot) fordi de simpelthen er så smukke, men jeg må indrømme jeg ikke har været stor fan af smagen og efter tilberedning var de småkedelige, så jeg springer de farvede over i år (eller indtil jeg ombestemmer mig 😂)  Jeg dyrker primært kartofler i højbede, i krukker og i kartoffelspande. Det er oplagt at dyrke i krukker, og benytte kartoflernes overjordiske grønne toppe og lade dem fungere som prydplanter imellem dine øvrige krukker og sommerblomster, indtil du skal høste kartoflerne.  Kartofler er rimelig taknemmelig og kan næsten dyrkes i al slags jord, og så kræver det naturligvis at du vander i tørre perioder.  De er nu sat i æggebakker og sat i et lunt rum, hvor der ikke er direkte sollys. Når de begynder at spire skal de have mere lys, men stadig ikke direkte. Kartoflernes spire skal være kraftige og kompakte, hvis de bliver lange og ranglet står de for mørkt. De får lov til at blive i æggebakkerne indtil de skal i jorden. Jeg lægger dem i jorden omkring start april.  Skal du dyrke kartofler i år..?  #kartofler #dyrkselv #hjemmedyrket #madglæde #haveideer #krukkehave #krukkehaven #læggekartofler #madideer #foodie
Havreris.. Kender du dem..? @valsemollen afholdt Havreris.. Kender du dem..?  @valsemollen afholdte det hyggeligste event i de fineste lokaler på Christianshavn nemlig i @lorangco køkkenet. #reklame for Valsemøllen  Jeg stiftede bekendtskab med havreris for 2-3 år tilbage, og faldt for dem da de var dyrket i Sverige og syntes at korn var et fint alternativ til de klassiske ris vi kender. NU producerer Valsemøllen dem, og de er danske og økologiske - seriøst what not to like..? Det er lige i min ånd, at vejen fra jord til bord er kort.  Så nu må jeg i køkkenet og lave lidt forskelligt og se om jeg kan hamle op med det vi fik serveret i dag. Louisa havde lavet bibimpap, chimichanga og de lækreste cookies med havre ris.  .. udover god mad og hyggeligt selskab.. ja så var der dælme også underholdende bingo - og maaasser af gode bobler!! 🥂  Tak for en fed og mega sjov aften med masser af rare mennesker og god stemning. Tak for invitationen til @valsemollen og @food.by.hjertebjerg - og tak for god energi, god mad og det varmeste værtskab @louisalorang 🙏🏻  #havreris #foodie #frajordtilbord #godmad #sjovogballade #lokaleråvarer #goderåvarer #madglæde #madøre #madideer #sæsonensråvarer
Første omgang frø blev sat til forspiring i mand Første omgang frø blev sat til forspiring i mandags. 🫑🌶️🍆 
Nogle planter kræver en lang udvikling fra frø til høst. Så modningsperioden er lang og derfor starter jeg allerede nu med Peberfrugt, Chili og Aubergine. Frøene er hhv fra @fantastiskefroe.dk @camillaplum  og frø jeg har høstet selv. (Ikke reklame)  De er sået i spirebakker med 2 frø i hvert rum. I år har jeg brugt @nelsongarden.danmark spirebakker. (Ikke reklame) 
Peberfrugt Lady Lou
Peberfrugt Chocobell
Peberfrugt Olly
Chili Santa Fe
Chili Jalapeno
Chili Shishito
Aubergine Black Beauty 
I løbet af marts forspirer jeg lidt mere bl.a. tomater. Det er altid lidt af en udfordring for mig med forspiring, fordi vi bor i lejlighed om vinteren, og først til foråret rykker i kolonihave. I lejligheden er der ikke særlig gode forhold for de små spire, og pladsen er træng. Det med, at sikre varme og sollys, men tilpas med kulde for at regulere væksten kan være lidt et projekt. Men jeg gør det troligt hvert år, og kan kun glæde mig til den videre proces og ikke mindst det gode udbytte. 
Hvad der måske er anderledes i år er, at jeg ikke har en lang liste med overblikket for haveåret, og må tage den mere på rygraden. Jeg tror umiddelbart at 2025 blive lidt mere laissez-faire. Men en ting er sikkert, der skal nok komme et udbytte og nogle lækkerier der skal tilberedes. 🌱🍅🍴 
Hvad er status hos dig?  #forspiring #dyrkselv #havearbejde #haveideer #haveinspiration #dyrkgrøntsageråretrundt #dyrkgrøntsager #madfrahaven #madideer #frajordtilbord #hjemmedyrket #egendyrket #drivhus #drivhuslykke #peberfrugt #foodie #madglæde #goderåvarer
Hjemmelavet planteskilte af genbrugs materialer Hjemmelavet planteskilte af genbrugs materialer 
De sidste mange år har jeg lavet mine egne planteskilte af brugte plastbøtter. Typisk bøtter fra mælkeprodukter fx yoghurt. Og det gør jeg naturligvis igen i år nu her, hvor forspiringsprojekterne så småt banker på døren. 
Nogle år har jeg også genbrugt sorte plantepotter, og brugt en hvid tusch, men må indrømme at jeg har meget plast i min husholdning – og så virker det mere overskueligt for mig, at rengøre en plastbøtte og lave skilte, hvor en helt alm. sort tusch kan bruges. 
Vigtigst er: 
Tusch: Du skal bruge en ordentlig tusch som du ved er permanent og kan tål vand og temperaturpåvirkning. Fx Artline Garden Marker eller én Penol Permanent Marker (ikke reklame). 
Materiale: Materialet skal være af ren plastik. Der er nogle bøtter, der er blandingsprodukter og det resulterer i at teksten bliver utydelig henover sommeren, og skiltet opløses og smuldrer ved vand, fugt og varme. 
Så det er altså rimelig nemt og overskueligt, og så får du genbrugt noget plastik. What not to like? 
#planteskilte #krea #madblogger #hjemmelavet #dyrkselv #madfrahaven #tomat #drivhus #forspiring #væksthus #planteglæde #haveglæde #havetips #madtips #spisråvarerisæson #goderåvarer #hjemmedyrket #spisdinhave #denspiseligehave #tips #plantefrø #spireglæde #madglæde
Vintertærte med knoldselleri og porre Det er vi Vintertærte med knoldselleri og porre  Det er virkelig en nem grundopskrift jeg bruger til mine “tærter”. Tommelfingerreglen er løg, hvidløg, grøntsager (typisk ca. 500-600g ) og så altid noget ost og 6 æg. Det slår sjældent fejl, det er super nemt og gør det let at få spist nogle af vinterens grøntsager.  Det skal du bruge:
1 stort løg
1 fed hvidløg 
200g snittet og rengjort porre
180g revet kartoffel - drænet for væske
140g revet knoldselleri 
Salt/peber og krydderier 
6 æg
150g hytteost  Sådan gør du:
🌱Hak løg, hvidløg. 
🌱Rengør porre og skær den i halve skiver. 
🌱Vask og rens kartoflerne og riv dem på et rivejern. Pres væsken ud af kartoflerne. 
🌱Skyl knoldselleri og skær skrællen af. 
🌱Kom alle grøntsagerne i en skål, og tilsæt hytteost, alle æggene og krydre godt med salt og peber og dine andre yndlings krydderier. 
🌱 Pisk massen godt sammen og hæld den over i en tærteform
🌱Sæt den i ovnen ved 200g (alm ovn) i 45-50 min. Hold øje med den efter 40 min.  Den kan fint stå på køl i et par dage, hvorfor det også gør det lettere at food preppe hvis nødvendigt.  #tærte #grøntsager #vintermad #vintertærte #foodie #madblogger #madblog #madopskrifter #opskrifter #madglæde #madideer #madtips #sæsonensråvarer #dyrkselv #madfrahaven #goderåvarer #hjemmelavet #hjemmelavetmad
Når det simple bliver et hit… Fetacreme med oli Når det simple bliver et hit… Fetacreme med oliventopping 🫒 
I går lagde jeg en story op og den fik overraskende mange likes og visninger. Tak for det. 🙏🏻 
Det er lavet på slum men i grove træk så består cremen af 200g hytteost, 1 dl fløde, 1 fed hvidløg, 100g feta som blev blendet sammen. 
Cremen blev fordelt på en tallerken, og toppet med forskellige hakkede oliven, jeg havde vendt med hakket persille. Til slut kom der stænk af olielagen fra oliven henover retten. 
Det blev nydt med at glas hvidvin og noget godt brød. Jeg tænker det fungerer super godt til tapas eller til sommerens grillaftener. 
.. uanset hvad, så smagte det altså bare godt!🤩 
#madglæde #madøre #hjemmelavetmad #madblogger #foodie #madgørglad #goderåvarer #tapas #grillaftener #godmad #nemmad #hverdagsmad #lækkermad #feta #fetacreme #madtilbehør #oliven #sommermad
Kartoffeltærte med rucola og parmaskinke som topp Kartoffeltærte med rucola og parmaskinke som topping  I sommers lavede jeg en super nem kartoffel-squashtærte, og tænkte at opskriften kunne genbruges med få justeringer. Det er blevet til denne “tærte”.  Fremgangsmåden er super let og i teorien kan du udskifte nogle af kartoflerne med hvilken som helst grøntsag/rodfrugt som du kan lide. Fx knoldselleri, græskar, pastinak. Jeg vil dog anbefale at der er en overvægt af kartofler, så fx 400g revet kartofler og 200g knoldselleri. Men det er en super nem basisopskrift som du kan tilpasse alt efter hvilke råvarer du kan lide eller du lige har i køleskabet.  Du skal bruge
600g revet kartofler 
1 hakket løg
1 fed hakket hvidløg 
50g revet ost (alternativt hytteost eller feta)
6 æg
Salt, peber og muskatnød  Til servering kan du toppe tærten med salat og parmaskinke. Vend evt salaten i lidt citronsaft, olie og salt/peber  Sådan gør du
Når du har hakket løg, hvidløg og revet kartoflerne og osten så kommer du det hele op i en skål. Massen skal krydres godt med salt og peber. Brug gerne flere krydderier hvis du ønsker, jeg har brugt muskatnød. Pisk det hele godt sammen og hæld over i en tærteform. Sæt formen i opvarmet ovn i 45-50 min ved almindelig varme ca. 200-220 grader (varierer fra ovn til ovn, men hold øje med den efter 40 min).  Den kan nydes lun eller kold, og fungerer som både frokost og aftensmad. Den kan toppes med lige den salat du ønsker.  #madglæde #madblogger #madplan #tærte #kartofler #parmaskinke #madskribent #madideer #goderåvarer #spisdinhave #dyrkselv #madinspiration #hjemmelavet #hjemmelavetmad #nemmad #hverdagsmad #nemaftensmad #lækkermad #foodie #easyfood
Tanker om haveåret og årets råvarer 🌱 Somme Tanker om haveåret og årets råvarer 🌱  Sommeren føles langt væk lige og det er ikke længe siden der var sne og minusgrader. Men inden så længe så starter planlægningen – især hvis du ønsker at få et udbytte af havens spisekammer og ønsker at have et lækkert forrådskammer til den kedelige vinter.  Sidste haveår var ikke særlig heldigt for mig. Der var urimelig mange snegle, småplanter på friland der mislykkedes, regn og kulde gav manglende bestøvning og nedsat vækst.. Ja.. Det er vel egentlig bare vilkår i den danske sommer?  I efteråret satte jeg en masse hvidløg, men derudover så skal der lægges kartofler, dyrkes chili, peberfrugt, tomater, tomater, aubergine, bønner og ærter to name the few.  I løbet af februar begynder den lidt større planlægning af haveåret.  Hvad ønsker du at få ud af haveåret 2025?  #haveglæde #haveinspiration #madfrahaven #madglæde #goderåvarer #spisgodt #madblogger #krydderurter #spismeregrønt #madideer #økologisk #denspiseligehave #spisdinhave #tomater #chili #drivhus #drivhuset #drivhuslykke #hjemmedyrket #egendyrket #dyrkselv
Ramsløg 🌱 Om ikke så længe kan du være hel Ramsløg 🌱  Om ikke så længe kan du være heldig at finde ramsløg. Helt klart en af mine favoritter at sanke.  Ramsløg er typisk i sæson slut feb/start marts og helt frem til slut maj/start juni. Det er en lav løgplante, der vokser flere steder i Danmark og du kan finde den i skovbunde med løvfældende træer eller i bunden af et levende hegn/krat. Ramsløg kendetegnes ved den kraftige hvidløgslugt, og er i Alliumfamilien (løg familie)og dens blomster er en kugleformet skærm som du kender fra purløg.  Du kan spise bladene, blomsterne og blomsterknopperne - både rå og tilberedt. Du kan bruge den ret alsidigt i køkkenet.  Det er ingen hemmelighed at jeg elsker ramsløg, og bruger den flittigt i forårsmånederne til smør, pesto, salt, i salater, til diverse æggeretter, ramsløgpulver, ramsløgolie etc.  Hvad er dine top 3 opskrifter med ramsløg..?  #ramsløg #wildgarlic #ramsløgpesto #pesto #sanke #madfranaturen #madfrahaven #madideer #madglæde #matglädje #madblogger #foodie #madøre #madglad #spisdinhave #grønmad #skovbund
Hvordan har du det med jordskokker? På denne tid Hvordan har du det med jordskokker?  På denne tid af året har jeg ikke meget hjemmedyrket at gøre godt med. Kolonihaven er er lukket ned i vinterhalvåret og det er kun forrådskammeret, der er interessant. Dog kan jeg altid hente jordskokker i et højbed fra haven så længe det ikke er frost. Jeg skal være ærlig og sige, at jeg ikke rydder bedet for jordskokker en gang om året, men lader enkelte knolde blive liggende og lader dem sprede sig på ny. og give nye planter det efterfølgende år. Jeg har dem i et lukket højbed i frygt for at de spreder sig til flere dele af haven.  Jordskokker er en køkkenurt, der bliver omkring 2 m høj. Hvis den får blomster så får den en kurveblomst som vi kender fra solsikken. Det er en staude med korte, underjordiske udløbere, og herfra bliver stængelknoldene dannet.  Hvis du kan lide jordskokker, så prøv at dyrke dem. Du kan afprøve det i en krukke eller mindre beholder (naturligvis med dræn). Hvis du vi prøve, så køb en pose økologiske jordskokker fra dit supermarked og kom dem i jorden her i marts-april. Du skal sørge for at jorden er let og ikke alt for tung, og naturligvis at bedet/beholderen får vand i tørre perioder - men ellers passer de sig selv.  Madmæssigt så er jordskokkesuppe noget jeg er vild med. Bagte jordskokker smager også godt, med lidt revet parmesan. Jordskokker fungerer også fint rå fx i en salat. Jeg skal på et tidspunkt afprøve en jordskokkerisotto som @gourministeriet har lavet.  Ligesom at kartofler oplagrer stivelse i sig, så oplagrer jordskokker insulin, og som jeg forstår det, så kan for meget insulin kan åbenbart skabe en øget gasproduktion i tarmene, og derfor ender nogle med en masse luft i maven - og ondt i maven.  Udover at de kan driller maven, så synes jeg det er en herlig og nem tilgængelig råvarer, der har en helt speciel og sødlig smag.  #jordskokker #suppe #madfrahaven #foodie #madblogger #madideer #madinspiration #dyrkselv #hjemmedyrket #hjemmelavetmad #godmad #goderåvarer #lokaleråvarer #spisdinhave #egendyrket #madglæde #jordskokkesuppe #rodfrugter #vintermad
Endnu en uge er gået.. og næste uge er der ingen Endnu en uge er gået.. og næste uge er der ingen særlig foodpreping herfra.  Jeg har ikke en decideret madplan fordi der sker så meget. Mandag har jeg fødselsdag og der spiser vi ude og fredag skal vi til DAD koncert, hvor vi også spiser ude.  Så tirsdag, onsdag og torsdag bliver måltider sammensat af rester, mad fra fryseren og spisekammeret. Vi har en del råvarer tilbage i forbindelse med tøsefødselsdagen jeg holdte i går. Så det bliver fra dag til dag at maden bliver planlagt.  Billederne er fra sidste uges madplan.  Billede 1:  Græskar-linsegryde med stegt rosenkål, babyspinat i kyllingefond og kokosmælk 
Billede 2: Spansk inspireret suppe 
Billede 3: Cremet curryret med græskar og kikærter og brune ris og lidt peanuts som tilbehør
Billede 4: Kylling i karry med diverse tilbehør; kokos, bananer, rosiner, peanuts - og brune ris  Der bliver virkelig spist meget kål, græskar, rodfrugter og bælgfrugter her i januar og februar. 😅  Har du lavet madplan for uge 5?  #foodie #madglæde #spisgodt #madplan #karryret #kyllingikarry #godmad #nemmad #grønmad #bruneris #vintermad #madglad #madøre #madnørd #madtips #madideer
Følg Madgartneren

Created with Enwoo WordPress theme
  •  

  •