Dyrk ingefær
DYRK INGEFÆR
Det er super nemt, at dyrke og kræver faktisk kun høj varme. Du er især garanteret succes med ingefær, hvis du har drivhus.
Du skal starte tidligt på året, hvis du vil dyrke ingefær nemlig allerede i februar.
Forspiring
I februar skal du starte med at anskaffe dig en økologisk ingefærrod, og noget godt næringsrigt jord.
Hver ingefærrod har små ”øjne” (der hedder rhizomer), og det er herfra at de skyder. Du kan skære roden i mindre stykker, men hvert stykke skal have et ’øje’ som den kan skyde fra.
Fyld en plastbakke eller lille potte med jord og sørg for at jorden er fugtig. Kom et stykke ingefærrod i jorden og vær sikker på, at roden er dækket af jord.
De trives bedst ved høj fugtighed og temperatur, og gerne over 25 grader. Så stil dem et lunt sted og dæk gerne til med plastik, og sørg løbende for, at jorden er fugtig. I forspringsprocessen behøver de ikke meget lys, men kræver at der er en høj temperatur.
Efter 3-4 uger begynder de at skyde.
Dyrkning
I maj potter jeg de spirede ingefærrødder om i større krukker. Når jeg er sikker på at der er frostfrit, så kommer de i drivhuset.
Direkte sollys vil brænde deres tynde blade af, så jeg plejer at have mine ingefær i krukker, og i skyggen af tomatplanterne.
De næste par måneder skal de blot have godt med vand, og ellers passer de faktisk sig selv.
Høst
I oktober er ingefæren klar til høst. Ingefærplanterne kan ikke tåle frost, og vinder ikke noget ved, at ved at få længere tid i jorden.
Når rødderne er renset fri for jord, så kan du bruge dem i frisk tilstand, sylte dem eller fryse dem ned (som du så kan rive i frossen tilstand, når du skal bruge ingefær).
Det har endnu ikke lykkedes mig, at dyrke ingefær af egne dyrket ingefærrødder både fordi jeg bruge rub og stub af dem jeg, men også fordi jeg ikke kan opbevare dem ordentligt i de 3 måneder. Derfor køber jeg hvert år en økologisk ingefærrod.
Spis ingefær
Ingefær kan bruges til så mange ting. Én af mine ynglings spise er en hjemmelavet æble- og ingefærmarmelade. Dét passer med, at ingefæren er klar til høst lige til æblesæsonen.
Se min opskrift her: Æble- og ingefærmarmelade
Bladene og stænglerne dufter himmelsk, og jeg har hørt at nogle bruger dem til hjemmelavet te.