Sank frø, men vær opmærksom på..

Sank frø, men vær opmærksom på..

Det er en god ide, at høste frø fra egne planter. Det er jo hele tanken med at blive selvforsynende. Men du skal være opmærksom på at det ikke er alle frø du kan bruge. Frø fra F1 planter giver ikke en ny plante magen til den plante du høstede frø fra.

F1 er det resultatet man får, når man under kontrolleret forhold krydser forskellige planter med henblik på, at få et særlig afkom. Altså en hybrid. Jeg kalder det også, at arvelinjer krydses.

F står for Fillia, der på latin betyder døtre.

1-tallet står for, at det er første generation.

Man udvikler F1 frø med henblik på, at producere planter, der har særlige egenskaber. Fx, særlig resistente overfor visse sygdomme eller har en særlig vækst eller farve. Man tager simpelthen det bedste fra begge forældre, og krydser disse to ‘arvelinjer’. Sunde F1 planter bliver udviklet over mange år for at sikre rene “arvelinjer”.

Professionelt: I produktionsøjemed, så er F1 fantastisk. Fordi du altid ved, at F1 bliver en succes, og at alle planter bliver ensartet. Jeg elskede F1 frø som væksthusgartner.

Privat: Her er F1 planter ikke særlig fantastisk. Hvis du vil sanke frø, så får du med garanti ikke samme plante som “moderplanten”, også er ideen med at høste frø egentlig tabt

.. og det er ikke altid til at vide hvilke færdigproduceret planter, der er F1 planter. Du kan være heldig, at det står på planten eller frøene du køber.

Det korte af det lange er, at du med frø fra en F1 plante ikke er garanteret den samme plante, som den plante du høstede frøene fra.