Hvorfor forspire?

Det kribler i vores grønne fingre, og i feb./marts begynder vi haveglade mennesker at glæde os til havesæsonen og en af de ting jeg især glæder mig til er forspring. Som væksthusgartner så har jeg forspiret rigtig rigtig mange gange, og det er helt unikt, at starte planternes liv lige dér i spirebakken.

Årsager til at forspire:

– Du får en tidligere høst fordi du igangsætter planterne tidligere
– Du får mere ud af planterne som har en lang udviklingstid (fx chili og peberfrugt)
– Det er billigere end at købe færdigproduceret planter
– Du får mulighed for at dyrke særlige sorter som du kan få som frø men ikke kan købe som færdigproduceret plante
– Du får robuste planter, der er modstandsdygtige overfor fugle og snegle fremfor hvis du såede direkte i jorden
– Der er en ubeskrivelig glæde ved at følge planterne fra frø til høst

Jeg synes der er mange gode årsager til at forspire, men måske er jeg bare arbejdsskadet. Hvis jeg havde pladsen havde jeg forspiret endnu mere, men der er visse ting så som ærter, bønner, krydderurter som jeg sår direkte, hvor de skal vokse fordi jeg prioriterer pladsen. Andet sætter jeg måske først i gang når det bliver varmt nok i drivhuset for så senere at plante ud på friland.

Rodfrugter bliver også sået direkte på vækststedet, da det forstyrrer deres rødder (og altså den spiselige del) at blive priklet om.