Hvornår skal jeg forspire?

IMG_4395

Der er en del nysgerrige spørgsmål der går på om det er for tidligt at forspire her i februar.

Svaret er: Ja til nogle frø og nej til andre frø – og så kommer det an på hvad du kan tilbyde af vækstforhold.

Det er en god ide at starte tidligt med at forspire alt der har en lang udviklingstid, fx chili, peberfrugt og aubergine. Det tager lang tid for planten at udvikle sig og sætte frugter, og så tager det tid for frugterne at modne. Med vores korte somre, så er det godt givet ud, at tyvstarte og sætter planterne tidligere i gang.

Jeg forspirer også tomater nu her i februar. Det gør jeg fordi jeg gerne vil have tomater tidligt, og fordi tomater kan blive ved med at give tomater langt hen på sæsonen så længe vi har varme. Så ja du kan sagtens så tomater nu, men du kan også fint vente nogle uger, i takt med at vi får mere og mere sollys.

Fordi.. Temperatur og sollys er essentielt for forspiringen. Frøene kræver typisk 20-25 grader før de spirer, men på denne årstid er der ikke særlig meget sollys, og hvis spirene får for meget varme men ingen sollys, så vil de strække sig efter lyset og blive lange og ranglet. Derfor skal du kunne tilbyde din forspiring lys – og der skal være en balance mellem varme og lys.

Jeg starter med at sætte forspiringen i et varmt lokale, og når de forskellige frø spirer så flytter jeg dem ind i et lidt køligere lokale, hvor de vokser langsommere, men i et tempo så både lys og varme følges ad.

Der er mange blomster som du kan vente med at forspire indtil april-maj, og der er mange spiselige afgrøder som du skal så direkte på vækststedet, og det kræver, at vi er kommet ind i en varmere periode slut maj/start juni.  Der er vejledninger på de fleste frøposer du køber og der er gode såkalendere på nettet som du kan støtte dig op af.