Planternes livslængde

1 årig.. 2 årig.. hva for noget?

For nogen er det logisk, og for andre er det ulogisk, hvorfor nogle planter kommer igen og andre ikke gør. Det kan meget hurtigt blive nørdet og tungt, hvorfor jeg skal fatte mig i korthed.

Planter inddeles i 3 kategorier, hvad deres livscyklus angår. Kategorierne beskriver planternes udvikling og levetid fra spiring til død.

Etårige, annuelle, har en fuld livscyklus på et år. De spirer, blomstre og dør samme år. Man kan være heldig, at planten kaster frø af sig og selvsår sig selv til året efter. Som udgangspunkt skal man kun forvente, at de etårige planter holder et år. Mange traditionelle sommerblomster er etårige.

Eks.: Tallerkensmækker, solsikker, ærter, dild, tomat, koriander, spinat, salat, agurk, radiser etc.

Toårige, bienne, gennemgår deres livscyklus på 2 år. Første år danner planten rod samt blade og i år 2 går den i blomst. Efter frømodningen år 2 dør planten. Mange af de grøntsager vi dyrker er toårige planter.

Eks.: Rødbeder, gulerødder, persille, løg, porrer etc.

Flerårige, perennials, dækker bl.a. blomsterende planter (stauder) og visse krydderurter. Flerårige planter er altså både urteagtige og træagtige planter, der kommer igen år efter år. Mange af stauderne visner ned om efteråret, men bevarer den underjordiske del, hvorfra de vokser det efterfølgende forår.

Eks.: Bronzefennikel, lavendel, aspargers, rabarber, timian, rosmarin etc