Ramsløgolie
Ramsløgolie er utrolig nemt at lave men lidt tidskrævende. Det behøver ikke være med ramsløg for du kan lave det med lige præcis de urter du ønsker.
Du skal bruge (til et lille glas)
4 dl olie
150 g ramsløg (eller andre urter)
Sådan gør du
Varm olien forsigtigt op i en gryde. Det må ikke bulderkoge, men skal bare varmes op i små 10 min. Kogningen skulle sikre at den grønne farve bevares.
Skyl ramsløgene grundigt og hak dem groft. Put dem over i en blender.
Tag gryden af varmen og hæld direkte over ramsløgene.
Blend oliemassen i 5 min.
Filtrer olien fx igennem et kaffefilter. (Du skal have tålmodighed for det tager et par timer.)
Ved at filtrerer er min erfaring, at du får den rene olie og ikke med små bladstykker som kan udvikle en bitter smag, men det sikrer også at du får en helt glat mayonnaisen eller dressing, hvis du vil bruge olien som smagsbase.
Hæld på rent glas og sæt på køl.
!! HUSK!! at gemme resterne (ramsløgpulpen) fra filtreringen. Det fungerer så fint i bagværk eller kan tilsættes i en hjemmelavet pesto.
Olien plejer at holde sig i køleskabet 3-4 uger.
Hvad bruger du olien til Sandra?
Som alle andre krydderolier, men bl.a. som topping på supper fx jordskokkesuppe. Jeg vender også olien i kogt pasta eller bruger den som smagsbase i mayonnaise eller i dressinger. Jeg kunne også finde på at grille noget spidskål og dryppe lidt krydderolie henover.