Tanker om genbrugsstationens kompost
Tanker om genbrugsstationens kompost
Foråret står for døren og mange henter kompost fra genbrugsstationen. Ordet kompost har vi hørt om før og vi forbinder det med noget næringsrigt og værdifuldt til haven.
Meeeen..
Kommunens kompost har både fordele og ulemper, hvis du spørger mig.
Uønsket kemi
Komposten er lavet af haveaffald fra flere forskellige kommuner. Det kommer fra flere private haveejer og entreprenører. Du ved ikke, hvor råmateriale kommer fra og hvad der reelt indgår i komposten. Du er ikke garanteret en kemifri jord, selvom det overholder de lovpligtige grænseværdier.
Du kan også opleve, at der er små stykker plastik eller flamingo i jorden, fordi det ikke er muligt at frasortere og ikke bliver omsat.
Jordens surhedsgrad
De fleste planter foretrækker en neutral jord. For at planterne kan optage næringsstoffer skal jorden have en pH-værdi omkring 6 – 7.
Komposten fra genbrugsstationen er total omsat og har et højt indhold af mineralske salte samt en pH-værdi over 7, hvilket betyder at jorden er basisk. Jeg vil sige med min lange erfaring indenfor planteproduktion, at kompost faktisk er FOR næringsrigt så det er ikke egnet til at bruge direkte til plantedyrkning og slet ikke til frøsåning.
Du skal blande komposten op enten med din egen have jord, sand og/eller ugødet jord for at sænke pH-værdien.
Fri for ukrudt, sygdomme og mikroorganismer
Du kan være sikker på, at komposten er fri for sygdomme og ukrudtsfrø. Det er jo en fordel! Men det betyder desværre også at de gode mikroorganismer – som kan give en sund jord – de er væk.
Temperaturen under komposteringen rammer 70-80 grader og det er så højt at svampe, bakterier og ukrudtsfrø ikke overlever. Heller ikke insekter eller insektæg. Den høje temperatur forklarer hvorfor komposten ser sort og “brændt” ud.
Sååå…
Der er ikke noget i vejen for at benytte genbrugsstationernes kompost, men være opmærksom på pH-værdien, kvaliteten og risikoen for kemi. Jeg vil derfor anbefale, at du bruger komposten som supplement og blandet op med andre materialer og jordtyper.
Der er stor forskel på kvaliteten fra genbrugsstation til genbrugsstation. Tjek evt kommunens hjemmeside ud for mere information om komposteringsprocessen og næringsindhold.